Μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

2008 | Θεσσαλονίκη

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό Μακεδονία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1.240 τετραγωνικών μέτρων, είναι γωνιακό με ήπια κλίση και ανεμπόδιστη θέα. Ο κτιριακός όγκος τοποθετείται προς την πλευρά της συμβολής των δρόμων, αφήνοντας μεγάλο ενιαίο ελεύθερο χώρο στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

Το κτίριο εμβαδού 144 τετραγωνικών μέτρων αποτελείται από δύο απλούς και διακριτούς ορθογωνικούς όγκους με μεγάλα ανοίγματα στραμμένα προς τη θέα, οι οποίοι επικάθονται στη βάση που σχηματίζει το υπόγειο της κατοικίας. Οι όγκοι αυτοί αντιστοιχούν σε ισάριθμες λειτουργικές ενότητες. Στο υπόγειο συναντώνται οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, λεβητοστάσιο), στην στάθμη του ισογείου οι κοινόχρηστοι (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, WC), ενώ στην δεύτερη στάθμη οι πιο ιδιωτικοί (τρία υπνοδωμάτια, λουτρό, αποθήκη). Η είσοδος της κατοικίας βρίσκεται πλευρικά στο επίπεδο του ισογείου, στο μέσο της κάτοψης.

Κεντρικό στόχο της μελέτης αποτέλεσε η εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των ιδιοκτητών με απλά και οικονομικά μέσα, με μορφολογική καθαρότητα και σαφή ογκοπλαστική διάρθρωση. Κατά την παραμετροποίηση της μεθοδολογίας σχεδιασμού, ενσωματώθηκε το σύνολο των απαιτήσεων – προτιμήσεων του ιδιοκτήτη, χωρίς αυτό να υπονομεύσει τις κεντρικές αρχιτεκτονικές προθέσεις της μελετητικής ομάδας. Επιπρόσθετα, υιοθετήθηκε ένας δυναμικός συσχετισμός ανάμεσα στην αρχιτεκτονική φόρμα και το τοπίο.

Η πρόδηλη ογκοπλαστική εκφραστικότητα του σχεδιασμού, κατέστησε περιττό τον χρωματισμό των όψεων. Τα λευκά επιχρίσματα  ενδυναμώνουν την παρουσία του οικοδομήματος στο φυσικό χώρο. Στις εξωτερικές επιφάνειες αποτυπώνονται πρόσκαιρα οι σκιές των δέντρων και οι αυτοσκιές του κτιρίου, ενώ το φυσικό φως αντανακλάται στον περιβάλλοντα χώρο. Οι μεγάλες ενιαίες τζαμαρίες δίνουν την αίσθηση ότι το τοπίο εισβάλει στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι παρόλα αυτά προφυλάσσονται από το άμεσο ηλιακό φως με τη χρήση ξύλινων διάτρητων στεγάστρων. Επίσης, χρησιμοποιούνται ξύλινες επενδύσεις στις τυφλές επιφάνειες των ημιυπαίθριων χώρων.

Η μελέτη ξεκίνησε το 2008 και η κατασκευή βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.