Διεθνής Διαγωνισμός στην Ουκρανία

Α' Βραβείο κριτικής επιτροπής

2007 | Lviv

Ο διαγωνισμός αφορούσε στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό του δημόσιου κέντρου της περιοχής Συχίφ στο Λβιβ της Ουκρανίας (έκτασης 600 στρεμμάτων), καθώς και στη διαμόρφωση του παρπλεύρως πάρκου-δάσους (900 στρεμμάτων). Το Λβιβ είναι η πέμπτη σημαντικότερη πόλη της χώρας 800.000 κατοίκων με σημαντική οικιστική κληρονομιά και ένα προστατευμένο από την UNESCO μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο. Το Συχίφ αποτελεί προάστιο της πόλης, 150.000 περίπου κατοίκων, όπου οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σαν στόχο την ανάδειξή του σε πόλο έλξης επισκεπτών και επενδυτών. Η σημερινή εικόνα του πολεοδομικού τοπίου είναι αυτή σοβιετικής πόλης-υπνωτηρίου, με ομοιόμορφες ισοπεδωτικές και πολυώροφες οικοδομές, σε γραμμική ανάπτυξη και με ένα μεγάλο κενό-αυτοκινητόδρομο πλάτους 140 μέτρων που τη χωρίζει στα δύο, καταδικάζοντάς τη σε μία απρόσωπη και καθόλου ελκυστική εικόνα.                                              
Η πρόταση επιχειρεί να προσδώσει μία ταυτότητα στην περιοχή, δημιουργώντας έναν κεντρικό άξονα-"ρεματιά" γύρω και κάτω από τον οποίο αναπτύσσεται η πόλη σαν ζωντανός οργανισμός, με χώρους συνάθροισης, αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το κέλυφος αυτού του άξονα δομείται με τη λογική πράσινων δωμάτων, άλλοτε προσβάσιμων και άλλοτε όχι, που στην ανάπτυξή του καθώς διατρέχει όλο το κέντρο της πόλης, συστήνει επεισόδια στάσεων, διακοπών και συγκεντρώσεων δράσεων, λειτουργώντας συνδετικά. Παράλληλα και εκατέρωθεν αυτού προτείνονται ζώνες πρασίνου, καθώς και ποδηλατόδρομος, γραμμή τραμ και αυτοκινητόδρομος ήπιας κυκλοφορίας. Στο μέσον και κάθετα προς το αστικό κέντρο οργανώνεται ο Δημόσιος Κεντρικός Πυρήνας, σε άμεση συνδιαλλαγή με τα υπάρχοντα δημόσια κτίρια. Το πάρκο διαμορφώνεται με τη λογική περιπάτων και αλέων, ενώ η υπόλοιπη έκταση του δάσους εξωραϊζεται, συστήνωντας κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού.

Η πρόταση κατατέθηκε τον Μάϊο του 2007 σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο "Δομόρινθος" των Γ. Αραχωβίτη-Α. Μπόμπου και απέσπασε το Α΄ Βραβείο της κριτικής επιτροπής.